Perspektiver på krig

11jan09

Hvorfor i all verden kan ikke palestinerne og israelerne holde fred? Og hvorfor er deres krig såååå interessant?

Hvorfor er folk så primitive at de hiver sprengladninger i hodet på de som ikke tenker som en selv? Konflikt over religion og kultur .. Fillen for en verden.

Vi liker helst å bare male rosa over og drømme om å gå fra kafe til kafe og nyte livet og fred på jord. Men faktisk har det aldri vært fred på jord. Stadig nye kriger. Stammekriger, regionale kriger, verdenskriger og religionskriger. Og sannelig ser det ut som om det kommer til å fortsette.

Jeg stiller meg spørsmålet om min egen holdning til krigen på Gaza i dag. I skrivende stund blir Israel angrepet fra Libanon også (fra nord). Det vil si at de har en to-fronts krig. Kan det forsvares at det slaktes ned 500 mennesker på den ene siden og bare noen få på den andre siden? Hvor kommer motivasjonen fra til å gjøre slikt?

Tradisjonellt sett skal alle kristne støtte Israel og peke finger mot palestinerne. Vel, jeg skal ikke gå i tog for noen av sidene. Et menneskeliv er et menneskeliv. Uansett religion, etnisk bakgrunn og hudfarge. Jeg kan forstå Israel som det eneste demokratiet i Midtøsten og med fiender rundt seg som stort sett ønsker dem dit pepperen gror og har programerklært å hive dem på sjøen. Og jeg kan forstå det palestinske folk som lever i et fengsel med mangler på alt. Det jeg ikke kan forstå er at hjertene er  harde at de ikke kan komme til en forståelse av at det å være naboer krever annet enn bomber og granater.

Konflikter løses ikke med bomber når problemene ligger i hjertet. Folkegruppene er søskenbarn tilbake fra Abrahams tid, og å være familie er jo ikke alltid så lett.

Det er interessant å lese Jan Egelands bok «Det Nytter», om Oslo-avtalen fra 1993 om hvordan avtalen ble født, levde og døde. Da forstår vi mer av kompleksiteten i konflikten.

I bibelsk perspektiv ser et ikke ut som om det blir slutt på kriger. Det er jo ikke oppmuntrende i det hele tatt. Det som er oppmuntrende er at Jesus sier at Han vil gi oss av sin fred, ikke av den fred som verden gir i Joh 14,27. Han legger også til: «Ikke vær redde». Krig skaper frykt. Krig skaper død. Vi må se til freden i hjertene våre. Ikke den fred verden gir, men Jesu fred – Jesus som er Fredsfyrsten. Jesu fred gir oss de rette perspektivene, slik at også vi kan være mennesker som bringer fred.5 Responses to “Perspektiver på krig”

 1. Herlige ord å hørra nå i desse tie!! Når me lese nyhete å ser på tv så får me jo inn me t-skjei kor forferdelige denne verden e…… Utrulig viktigt å sedda fokus på den freden Gud kan gi i hjertene vårs sjøl om alt storme rundt oss! Thank u!!!

 2. Helt enig! Krig er aldrig godt og aldrig den bedste løsning (ikke dermed sagt det ikke kan være den sidste løsning).
  Problemet med os kristne er, at vi nogen gange stirrer os blinde på Israel. Alt hvad Israel gør er godt det bliver der prædiket i kirkerne. Desværre er det blot et tegn på at vi nogen gange er ignorante! Lad os bede for Israel OG for vores kristne brødre og søstre, som der også er en del af blandt palæstinenserne. Lad os ikke provokere og holde pro- Israelske demonstrationer og forbande unge arabiske frustrerede mænd der smadrer vores byer- som bl.a. København. Som du siger Gud elsker ALLE mennesker! Det er vores opgave (og privilegie) at gøre det samme!

 3. Veldig bra skrevet Jostein, deler mange av tankene dine om denne saken.

  Tror det beste vi kan kan gjøre i denne saken er å be for den, og satse på at Gud har kontroll, uansett hva det vil si.

 4. 4 Steini

  En utrolig vanskelig konflikt der nede…
  Har selv besøkt palestinerere i Nablus og på Vestbredden. Det var noen av de mest fantastiske menneskene jeg har møtt. SÅ gjestfrie som bare gav av det lille de hadde.
  Har også møtt fantastiske israelere og jøder i Jerusalem og lært meg og ikke sette mennesker i båser og heller ikke «ta alle under en kam»…
  Det har vi mennesker så lett for å gjøre….

  Jesus, Fredsfyrsten, er mitt Håp og min bønn for området der nede og at de skal få se og erfare Ham i sine liv! Som du skriver, Jostein, bare Han gav gi virkelig fred!

  Takker ellers for god blogg, Jostein! Skriv gjerne oftere! 😉

 5. 5 Filip

  Bra, Jostein! Endelig noen som stiller seg «nøytrale». Guds fred er sannsynligvis det eneste som kan stoppe konflikten.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: