Hva gjør en kirke til en kirke?

19mai09

Tenk deg en kirke som ikke leste fra bibelen, ikke sang om Jesus eller priste Hans navn, det var aldri bønn der og det var ikke noe å gi til fordi den ikke hadde en visjon. Det ville ikke vært en kirke, for alle elementene som gjør en kirke til en kirke hadde vært fraværende. Guds kom med ideen om å ha en samling for de som trodde på Han. Han sa ikke hvordan programmet og ledelsesstrukturer skulle være. Han sa ikke noe om sangene, bygninger, programmer, misjon og nødhjelp. Nei, Han bare satte seg selv i midten og sa: Kom igjen, la oss få innflytelse i hele verden og Jeg er med dere alle dager og gir dere alle ressurser dere trenger for å fullføre oppdraget. Helt basic så var det Han snakket om i Matteus 16.

Måten vi gjør kirke på i dag er et resultat av jødedommens gudstjeneste. Salmer, undervisning og bønner. Den første kirken i Jerusalem gjorde det samme hver dag. De ba, sang, underviste og hadde felleskap med Gud og hverandre.

Jeg tror vi har en stor frihet i hvordan vi bygger kirke. Det er en forskjell på hva Gud skal gjøre og hva vi skal gjøre. Vi må gjøre det vi skal gjøre på en god måte ellers får det innflytelse på det Gud skal gjøre. Men den dagen vi kutter ut å undervise ordet, synge tilbedelse, ofre til kirken eller ikke ber, da er vi ikke en kirke lengre. Utfordringen er å gjøre  språket, metodene og strukturene så funksjonelle at de matcher samfunnets kultur og forståelsesevne. Den dagen vi fjærner de kirkelige tradisjonene, den dagen er vi ikke kirke lengre. La oss streke oss frem mot å være hypermoderne i metodene og trygge i tradisjonene.

Grunnleggende tror jeg at kirkens beste tid ligger forann. Også i Norge. Men det kreves at ledere på alle plan er i stand til å definere og omdefinere språk, metoder og Bibelen i en ny tid.

If You have a new world
You need a new church
– You have a new world
(Brian McLaerren)One Response to “Hva gjør en kirke til en kirke?”

  1. 1 Andreas Hasseløy

    U da man 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: