Politikk er ikke kirke. Kirke er ikke politikk

10feb10

Politikk er ikke kirke. Kirke er ikke politikk

Krf. er ute i hardt vær om dagen. Pinse Hansen tar til orde for å rocke i bunnlinja til Krf. Det liker ikke de kristen konservative kirkepolitikerne på Vestlandet mens de urbane og liberale storby Krférne sier: ”Endelig skjer det noe.” Stakkars Dagfinn som skal manerøvre denne utfordrende situasjonen som alt kommer ut fra meningsmålinger og valgs resultater.
Dette er jo typisk, egentlig. Når det butter imot og man taper terreng så må man gjøre noe for å fange oppmerksomhet. Om ikke dør man. Pengene stopper, posisjoner mistes og stemmen blir ikke hørt lenger.
Problemene er at man blander politikk og kirke. La Kirke være Kirke og politikk være politikk. Jeg lar aldri min stemme gå til inntekt for noe parti. I overskuelig fremtid skal det også være slik. Programmet i Intro har ingen politisk farge. Det styres ikke av meningsmålinger og kr og øre. Det styres av et oppdrag som går dypere og er eldre. Mer omfattende en stats budsjetter og klima krise (om den finnes da, sjekk SA fremside i dag). Et tydelig eksempel er når DNK mener noe om olje utbygging i Nordområdene. Kjetil Solvik meldte seg ut av Staskirken i protest: http://www.aftenbladet.no/energi/1158227/Frp-Solvik_meldte_seg_ut_av_statskirken_etter_bispe-nei_til_Lofoten.html
Hvorfor skal man ikke blande kortene her? Kirken skal alltid fokusere på mennesker, Gud og Livet. Ikke bare livet. Hvordan vi forvalter livet må være styrt av det som bor inni oss og ikke kultur historisk. Når vi har 150 000 brennende muslimer i Norge som demonstrerer mot Dagbladets trykking av karikatur tegninger av Allah så sier det noe om hva som bor i hjerte. Du finner muslimer i alle politiske partier. Kirken skal presentere Guds NÅDE ikke et samfunns lover og regler. Kirken skal connecte mennesker med Jesus Kristus og la forvaltningen av landet, ressursene og fremtiden til de folkevalgte. Denne utfordringen er svær fordi Den Norske Folke sjelen er på drift bort fra den kristne grunnvollen som vi i generasjoner har bygd på, trodd på og ment at vi skulle ha forevig.
Kirken sin store utfordring er å være kirke. Vi burde slutte å mene noe om alt i hele verden og gå tilbake til oppdraget om å være KIRKE. En kirke der mennesker får håp, tro og bli forvandlet til å leve for en større hensikt. Da fikk vi kanskje nye politikere, finans folk, kultur bærer og media folk som hadde en indre driv og ikke en politisk agenda men et brennende ønske om å bringe, håp, lys og fremtid til samfunnet?One Response to “Politikk er ikke kirke. Kirke er ikke politikk”

 1. Hei Jostein,

  Jeg er langt på vei enig med deg her, men er likevel i tvil om kirken ikke har noen som helst politisk rolle.

  Hva tenker du for eksempel om Dietrich Bonhoeffer som så seg moralsk forpliktet til å delta på attentatforsøk på Hitler? Det er jo et ekstremt eksempel, men jeg synes det er interessant at han som disippel av Jesus så dette som en moralsk plikt.

  Jeg leser også en del av Shane Claiborne og lignende meningsfeller, og de mener helt klart at kirken bør spille en politisk rolle (men da ikke partipolitisk eller nødvendigvis innenfor de gjeldende politiske reglene).

  Og hva med urettferdighet i verden, som jeg mener det er åpenbart at vi som kirke er ment å være med og gjøre noe med — her er sannsynligvis politiske virkemidler sannsynligvis langt mer effektive enn ren økonomisk støtte?

  Og hva tenker du om Impuls som får alle ungdommene til å skrive brev til miljø- og utviklingsministeren om å øke investeringen i mikrokreditt (den mest effektive fattigdomsbekjempelsen vi har funnet så langt) med en milliard for statsbudsjettet for 2011. Feil? Et sidespor?

  Du sier også: «Kirken skal connecte mennesker med Jesus Kristus og la forvaltningen av landet, ressursene og fremtiden til de folkevalgte.» Skal vi virkelig bare overlate dette til folkevalgte? Framtida? Og i så fall — sekulære folkevalgte? Og hvis kristne folkevalgte, hvordan skal de forholde seg? Har ikke kirken en rolle i utformingen av vår felles framtid?

  Jeg er ikke egentlig i den fløyen som vil ha mest mulig Bibel og bekjennelse inn i det «kristne» politiske partiet (debatten som raser nå er en viktig og god debatt). Jeg synes likevel det er litt problematisk å hevde at kirken ikke bør/skal involvere seg politisk, for politikk styrer store deler av folk hverdag, og vi ønsker jo en best og mest mulig rettferdig og human politikk.

  Jeg vet ikke. Har tenkt og tenker mye på dette. Det kan være jeg misforstår deg og hva som var hovedpoenget ditt. Håper likevel du har mulighet til å svare noe på dette/si noen tanker om det.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: