Engler, demoner å sånn.

13sep10

Engler, demoner å sånn.

I den siste uka har prinsessen kommet ut av skapet og det midt på Jæren! Hun skal leie Himmel og Hav av NMS. (Norsk Misjons selskap) til sitt engle kurs og skal ta hele kurset til et nytt nivå.
Kurset til Prinsessen er et kurs i ny religiøsitet. Sånn litt lenger i den mer spekulative formene av troens verden. Kanskje så langt ute og ny tenkende at vi kalle det New Age. Det er en felles betegnelse for ny religiøsitet i alle former og omfatter alt mellom himmel og jord. Kurser i selv realisering, musikk, miks av ismer og religioner og ”what ever”. I denne verden kan man gjøre hva som helt og det er Kuult. Prinsessen har med sin engle skole utfordret kirken i Norge.

Egentlig så er åndelighet noe som kjennetegner den kristne tro. Vi har bare blitt litt forsikte. Spesielt med tanke på ytringer i relevansens navn og kanskje vi har tatt det litt langt noen ganger og noen har blitt støtt og så legger vi det bort og sier det var den gang. Dette burde være på en kirke leders agenda. Hvordan ta det spiritualistiske i den kristne tro tilbake? Hvordan kan vi ta kraften i korset, kraften i troen og nærværet av Den hellige Ånd inn i en postmoderne og etter kristen verden? Det er fillen meg gode spørsmål.

Videre tar prinsessen debatten videre. Så langt at selv den liberale biskopen i Stavanger setter morgen kaffen i vrangstrupen. På NRK dag slår han for første gang på bremsene og sier dette er spekulativt og bekymrings fullt… Hva er det nå da? Jo da, på selveste kristen grunn i NMS sine lokaler skal prinsessen ta kontakt med de døde. Våre forfedre som er gått i graven. Dette er jo kjempe stoff for alle ny religiøse. Ikke noe nytt i det hel tatt, men at prinsessen gjør dette er nytt og utfordrende.

For meg er dette enkelt. Bibelen sier at vi ikke skal ta kontakt med de døde. PUNKTUM. Enkelt. Men for en som ikke har absolutter er dette spennende og kan bli utfordrende.
At bibelen sier at vi ikke skal ha kontakt med de døde åndene sier jo også mye. For det første kan vi får det om vi vil. At vi ikke skal betyr også at det ikke er særlig lurt. Kan ha bivirkninger selv om det er spennende.

Mor sa en dag til meg: ”Din far skulle sett dette!” Jeg svarte: ”Jeg tror han gjør det, og mormor og morfar og de andre besteforeldrene også”. At de kan følge med spiller liten rolle. Bibelen sier også at vi har engler rundt oss. Tjenende ånder som skal hjelpe beskytte og veilede oss. Det betyr ikke at vi skal ha engle kurs og grave i den verden. Bibelen og fellesskapet med DHÅ er gitt oss og klar veiledning på det. La oss være sunne i vår gudstjeneste og ikke flippe ut og heller gå litt tilbake til våre røtter der det super naturlige livet flyter naturlig gjennom relasjonen med Jesus Kristus.!

Ja til mer super naturlig kraft og mindre spekulativt, svevende ånds liv!4 Responses to “Engler, demoner å sånn.”

 1. 1 Filip

  Veldig bra, Jostein! Herlig å se at det finnes folk tør å stå i mot denne «pop-religiøsiteten» som herjer landet.

 2. 2 leif terje munkejord

  Nyreligiøsitet, nisser og troll eller engler og avdødes ånder er vel noe som mer eller mindre har vært så lenge menneskene har eksistert. Vi er jo skapt/født med en religiøs lengsel så det er vel naturlig at menneskene søker etter «noe» utenom seg selv.

  Jeg tror jostein, utfordringen til å presentere den Gudommelige kraften i DHÅ er noe som kristenheten stort sett i dag har «glemt» i vårt land .

  Paulus skriver enkelt om dette i Rom.1. v16 «Evangeliet = Guds kraft»!
  Vi presenterer/formidler våre kirker/menigheter, bygninger, sang og musikk talenter, flotte taler og velpolerte organisasjoner. Verden har aldri blitt frelst ved denne form for presentasjon, kanskje imponert men ikke frelst.

  Hadde vi begynt å praktisere de urkristnes levemåte og praksis ville vi også hatt de resultatene som vi leser om i Apgj./NT.

  Evangeliet er enkelt: Gjør disipler, elsk hverandre og hjelp de fattige. (kort versjon)

 3. 3 Steinar

  Dette er bra Jostein – liker at du tar opp relevante ting som det snakkes mye om i media.
  En ting som kunne vært bra, var hvis du f.eks linket det du skriver om til hvor det står i Bibelen. Det som har med at det ikke er bra å kontakte de døde f.eks. Se 1.Sam 28.

  Da er det lettere å henge med i svingene på argumentasjonsrekken.

  Dette hjalp veldig på min bevissthet i forhold til det det snakkes så mye om i hvert fall. Veldig glad for at du skrev om dette.

 4. 4 Caroline

  Utrolig bra at noe kristne ledere tør å prate om disse temaene! Fantastisk!
  Hørt mange som har fått mye ut av denne undervisningen pluss det som ble sagt i Intro-Sandnes sist uke.
  Takk for at du tør!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: