Hvem du lytter til er ikke uvesentlig. Gjeste blogger Egil Elling

03mar14

Bilde 

 

Nylig skapte min gode venn og Intro pastor Jostein Krogedal noe debatt når han stilte spørsmål ved kristne mediers betydning og relevans. Han fortalte at han selv hadde fastet fra kristne medier i syv år. Jeg har ikke tenkt å kommentere selve debatten som oppstod, men gripe fatt i noe jeg synes er interessant: konteksten for Krogedals mediefaste.

 

Jeg har tidligere hørt Jostein snakke om sin mediefaste, da i rammen av at han og kona Brit plantet Intro – en menighet for de som ikke er så vant til å gå i kirka. Da synes jeg dette blir veldig interessant. I lys av at Jostein vil nå mennesker som har lite forhold til kirke og kristen kultur med evangeliet, får han behov for å lytte til andre stemmer enn kirkelige debatter. Han trenger andre stemmer for å bli klar til oppdraget.

 

Hva og hvem vi velger å lytte til, er ikke uvesentlig, På generelt plan er valget av hvilke stemmer vi velger å gi mye plass i livet vårt, enten det handler om talere, bøker, rådgivere eller annet veldig viktig for hvordan vi ser og oppfatter virkeligheten og det som møter oss.

 

Når det kommer til misjon blir det slett ikke mindre viktig. Hvis du, sammen med et fellesskap, søker å leve i misjon i din hverdag, er dette tre viktige stemmer å lytte til:

 

Lytt til konteksten.  Du trenger å få et forhold til hva som skjer blant de menneskene du vil plante evangeliet hos. Nylig hørte jeg Halvor og Anne Lisbeth Lindal, som har ledet plantingen av IMI Tananger si: «lokalavisa er menighetsbladet vårt.» Det sier på en tydelig måte noe om hvor viktig det har vært for de å lytte seg inn på området de vil bringe Guds godhet til.

Lytt til teamet. De menneskene du lever og gjør misjon sammen med har alle med seg noe som i sum blir viktige bidrag for det dere har å gi til menneskene rundt dere. Kjartan Sørheim, tidligere Thailand misjonær, og snart på gang med nytt, spennende prosjekt forteller om nystartingen av et arbeid i Thailand: «det første året brukte vi masse tid på å lytte oss inn på hverandre. Få tak i troshistorie, gaver og hjerte. Etterhvert oppdag vi at i summen av dette så vi tydelig hva vi var kalt til å gjøre i Thailand. » De oppdaget at mye av svaret på hva de skulle gjøre allerede fantes i teamet.

Lytt til Gud. Dette er ikke det siste punktet, du gjør, men noe som ligger underforstått i de to forrige punktene også. Ved å lytte til konteksten og hverandre, vil Gud tale om hva som er på hans hjerte. Samtidig er det viktig å sette av dedikert tid til å lytte og be, søke Gud, og høre hans stemme helt spesifikt inn i oppdraget.

 

En god venn av IMI Kirken, Graham Cray, er biskop og leder den anglikanske kirkes arbeid med planting av nye menigheter – fresh expressions of church. Når han skal beskrive prosessen med å plante en ny kirke, setter ham opp lytte som det første punktet. (Etterfulgt av Elske/tjene – utforske disippelskap – kirka tar form – gjør det igjen).

 

Hvem vi lytter til er ikke uvesentlig. Heller ikke i misjon.

 

 

 No Responses Yet to “Hvem du lytter til er ikke uvesentlig. Gjeste blogger Egil Elling”

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: