Lederskap i kirken 2014

25sep14

Lederskap i kirken 2014

La oss se på lederskap I kirken 2014. Jeg selv har en bachelor i Teologi og Ledelse fra HLT i Oslo. Det finnes tusenvis av definisjoner av hva lederskap er og mange er sikker super bra. En definisjon fra bibelen er å være hyrde. Men hva betyr det? Ofte så tenker vi omsorg, sjelesorg og prøve å skape konsensus omkring gitte saker. Det er jo fint,  men langt fra nok. Å lede en flokk med sauer krever mot, langsiktighet og tillit over tid. Noen vil jo ikke la seg lede i det hele tatt. Tenk om sauene skulle ta seg et sauemøte og velge om hyrden er rette person? Noen søstre kjenner en annen flokk som advarer de mot å ha noen hyrde fordi de har lest om noen som ble såret en gang.  Konsensus er best. Vi gjør hva vi føler og går på den stien vi gikk i går og året før. Den er trygg. Skal vi på berget her oppe, på gamle landet la kirken nå sitt potensial må vi la lederne lede. Enhver kirke har en oppgave, kall og mandat. Det er lederens oppgave å samle alle som mener at nettopp denne kirken er deres hjem og familie til å enes om nettopp kall, mandat og oppgave. Det vil si at tydelighet gjennom tjenerskap og lederskap er essensielt. Det er ikke slik at alle skal få gjøre hva de mener er rett. Heller ikke gå den veien de vil. Da vil kirken miste momentum og man gjør mye men går ikke i samme retning.

Har vi lederfobi i Norge? Vel, ikke vet jeg, men jeg har erfaring fra frikirkelighet gjennom 30 år og sett ledere komme og gå. Idag har jeg det privilegiet å lede en kirke som modellerer opp en ny type måte å bygge kirke på. Det spennende og en takknemlig oppgave. Men historien viser oss at nettopp lederskap kan få en kirke til å blomstre og av og til å kollapse. Spørsmålet er jo hvordan kan man la seg lede og frigjøre ledere til å lede og ikke bare tilfredsstille etterspørselen fra flokken? Alt i kirken bygger på tillit. Har du ikke tillit så følger du ikke. Men av og til er lojaliteten til kulturen, bygget, historien så sterk at man kjemper imot noen som vil gjøre fremtiden annerledes. Da kan man lure på hva er motivasjonen til å stoppe ledere til å lede. Er det mistillit så er det greit. Da må man si det, men er det frykt så må man jo komme over det også? Ofte er kirker demokratisk ledet i en eller annen form og modell. Men betyr det at flertallet alltid har rett? Om sauene har frykt for å gå over fjellet for der har de aldri vært før. Bare hyrden har aning. Han VET det for han har vært der. Ledere ser lenger, vet hvor de skal og hvert fall hvorfor de skal der. I et demokrati kan et mindretall stoppe fremdriften og binde lederen og lederskapet. Er det bra? Ja og nei. Er det en god leder er det ikke bra. Er det en dårlig leder er svaret ja. Så hva skal man gjøre? La ledere prøve seg og lag sikkerhets ventiler i tilfelle «krig». Hos oss har vi tilsyns menn som kan avsette nettopp lederen om han ikke leder i forhold til moral, teologi og visjon. Hensynet til flokken og hensikten må alltid være større enn  respekten for en dårlig og fallen leder. MEN la oss være rause med de som tør og vil lede. Sannheten er at uten gudgitte ledere vil kirken stå på stedet hvil i beste fall, og det vil vi vel ikke? @krogedaldundeeOne Response to “Lederskap i kirken 2014”

  1. Er det noe brudd mellom Rick Warren og Hillsong? Vil de benytte selveste Mister Chrislam i USA på Hillsong Conference i framtiden? Rick Warren ble benyttet i 2013.

    Kommer Hillsong til å benytte pavehylleren Joel Osteen i framtiden? Han ble også benyttet i 2013.

    http://word8life.wordpress.com/2014/10/07/the-pope-pastors-and-chr-islam/

    Håper du har noe info om Hillsongs forhold til Rick Warren og Joel Osteen.

    Hilsen broder Cato


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere liker dette: